Vapaaehtoisen palokunnan henkilöstö suorittaa palo- ja pelastustoimen tehtäviä vapaaehtoisesti. Lähes kaikilla vapaaehtoispalokunnilla on sammutussopimus oman alueensa aluepelastuslaitoksen kanssa palo- ja pelastustehtävien hoitamisesta. Tällaisen sopimuksen tehneitä vapaaehtoispalokuntia kutsutaan myös nimellä sopimuspalokunta.


Vapaaehtoiselta ja sivutoimiselta miehistöltä vaaditaan tiettyjen peruskurssien käymistä sekä soveltuvuustestien hyväksyttyä suoritusta. Jokaisen sammutusmiehen on huolehdittava omasta yleiskunnostaan. Peruskurssien lisäksi on mahdollista suorittaa erikoistehtäviin pätevöittävää (muun muassa vesipelastus, savusukellus ja ensivaste) tai muuten ammattitaitoa lisäävää (esimerkiksi hälytysajoneuvon kuljettaminen, vauriopuiden käsittely) koulutusta.

Monet vapaaehtoispalokunnat suorittavat palo- ja pelastustehtävien ohella myös erilaisia työtehtäviä kuten tapahtumien järjestämistä sekä valistavat muita. Tyypillisiä palokuntien hoitamia työtehtäviä ovat sammutustehtävät, vedenkuljetukset, avuannot ja puun kaadot. Palokuntaharrastus sopii kaikille ja sen mukana tuomat taidot tervehenkisen harrastetoiminnan ja toisten ihmisten auttamisen ohella ovatkin VPK-harrastuksen parasta antia.

Mikäli mielessäsi heräsi kiinnostus uudesta kiehtovasta palokunta harrastuksesta ja haluat tositoimintaan mukaan, ilmoittaudu rohkeasti tulemalla paikan päälle maanantaina nuorten- tai tiistaina miehistön harjoituksiin, mukaan mahtuu naisia, tyttöjä, poikia ja miehiä. Kaikille löytyy monipuolista tekemistä sekä tämän harrastuksen parissa tiedot ja taidot kehittyvät. Voit ottaa myös yhteyttä sähköpostilla tai puhelimitse.